سیاسی

نامه وزیر راه به نوبخت برای تسویه مطالبات پیمانکاران محور بیرجند – قاین

به گزارش نسیم قائن ، زمانی صحبت از دو و سه شیفته کار کردن پیمانکاران در محور دلهره یا همان محور بیرجند – قاین بود اما مدتی است که زمزمه هایی از کاهش شیفت های کاری و کم انگیزه شدن پیمانکاران دوبانده سازی این شریان مواصلاتی مهم و حساس خراسان جنوبی به گوش می رسد.
دلیل کم شدن این شیفت های کاری هم پرداخت نشدن به موقع مطالبات آن ها و پرداخت این مطالبه با استفاده از اسناد خزانه اسلامی است که نقد شدن آن نیز یک تا سه سال زمان می برد. در این بین مسئولان ارشد استان بیکار ننشسته و دست به دامان دولتمردان شدند تا حرکت کندی که مدتی است در اجرای دو بانده سازی این محور ایجاد شده است را با پرداخت مطالبات پیمانکاران سرعتی دوباره ببخشند.
پیگیری ها منتج به این شده تا وزیر راه و شهرسازی نامه ای به رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بنویسد و خواستار تخصیص اعتبار لازم برای تسویه مطالبات پیمانکاران محور بیرجند- قاین به عنوان یکی از شریان های حیاتی خراسان جنوبی شود.
۱۲ میلیارد تومان مطالبه
در تماسی که «خراسان جنوبی» با یکی از پیمانکار ان این محور داشت او نیز این گلایه را مطرح کرد که حدود یک سال است دراین محور عملیات راه سازی انجام می دهیم اما مطالبات ما پرداخت نشده است.
مهندس«فرزاد منش» میزان مطالبه ای را که از راه و شهرسازی استان در قطعاتی که عملیات احداث آن را متقبل شده است حدود ۱۲ میلیارد تومان اعلام می کند و اشاره ای به حسن نیت همه مسئولان در مورد این محور دارد اما به این موضوع نیز اذعان می کند که وقتی مطالبه پیمانکاری پرداخت نمی شود و برای مطالبه های قبلی نیز اسناد خزانه ای تحویل می شود که دو سال بعد به پول دست می یابیم می بینیم که این نوع کار کردن هیچ صرفه اقتصادی ندارد.
به گفته مدیر این پیمانکار، وی براساس قراردادی که با وزارت راه و شهرسازی دارد در دو قطعه از مسیر بیرجند- قاین کار می کند و قراردادش نیز برای ایجاد ۳۸ کیلومتر در این محور است اما در عمل به واسطه ضعیف بودن مطالعات اولیه مشاور باید ۴۸ کیلومتر در محور بیرجند – قاین جاده بسازد.
وی برای روشن تر شدن این موضوع نیز مثالی می آورد این که ممکن است برآورد شود که با ۱۰۰ میلیون تومان می شود ساختمانی را احداث کرد اما تا وقتی به سرانجام برسد شاید هزینه آن ۱۵۰ میلیون تومان درآید.
این کارشناس راه سازی مبلغی را که وی قرارداد منعقد کرده است با توجه به روسازی بتنی که انجام می شود ۵۲ میلیارد تومان اعلام و هزینه کامل برای اتمام این قطعه را ۷۰ تا ۸۰ میلیارد تومان برآورد می کند.
اسناد خزانه در قرارداد نیست
وی تاکنون حدود ۳۸ میلیارد تومان در این قطعه کار کرده است که ۱۲ میلیارد تومان آن مطالبه از وزارت راه و شهرسازی است و پولی که نیز دریافت کرده در قالب اسناد خزانه یک و دو ساله است این در حالی است که به هیچ وجه در قرارداد منعقد شده تامین منابع مالی از طریق اسناد خزانه اسلامی گنجانده نشده است.
به گفته وی پیمانکار باید این اسناد را در بورس ارائه دهد و اکنون با افزایش قیمتی که دلار دارد و شرایطی که برای بانک ها ایجاد شده است هر سال باید حدود ۲۰ درصد هزینه تنزیل اسناد خزانه بدهیم و با این وضعیت برای پیمانکاران به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد تا بخواهند با استفاده از اسناد خزانه اسلامی کار کنند.
وی ادامه می دهد: همین مسائل سبب شده است تا از ابتدای اردیبهشت چندان پرشتاب همانند گذشته عملیات اجرایی پروژه را به پیش نبریم. اگر قرار باشد این پروژه یک ساله تمام شود باید ۴۰ تا ۵۰ میلیارد تومان اعتبار تزریق شود و تا زمانی که نقدینگی نباشد پیمانکار نیز مجبور است کندتر مراحل کار را پیش ببرد. پیمانکار قطعه دوم محور بیرجند – قاین نیز به «خراسان جنوبی» می گوید: تا پایان اسفند سال گذشته در این محور حدود ۱۲٫۵ میلیارد تومان عملیات راه سازی انجام دادم که تاکنون فقط حدود دو میلیارد تومان از طلبم را آن هم در قالب اسناد خزانه اسلامی دریافت کرده ام و بقیه مطالبه باقی مانده است.
مهندس«مال میر» با بیان این که توان اقتصادی پیمانکاران نیز تا حدی است می افزاید: پیمانکار به عنوان سرمایه گذار که دراین محور کار نمی کند به همین دلیل باید دولت به تعهد مالی که به پیمانکار دارد عمل کند.
آسفالت به جای روسازی بتنی
مدیر ساخت و توسعه راه های اداره کل راه و شهرسازی خبر جمع کردن دستگاه های راه سازی را از سوی پیمانکار شرکت ریوار در محور بیرجند – قاین تکذیب می کند و این طور می گوید که معاون آزادراه های وزارت راه و شهرسازی از پیمانکار خواسته است تا دستگاه فیشر پخش بتن خود را ۱۰ روزه به یکی از آزادراه های دیگر منتقل کند.
مهندس «رجبی» می افزاید: آن چه در تعهد این پیمانکار برای محور بیرجند – قاین است شامل تعریض گردنه خونیک و کمربندی قاین می شود که قرار است به جای کار روسازی بتنی با توجه به این که قسمت های ایجاد شده در گذشته نیز آسفالت است این نقاط نیز آسفالت شود تا از هم پوشانی و همگنی لازم برخوردار باشد.
وی با تاکید بر این که پیمانکار در قطعات متعهد شده کار را تعطیل نکرده است قرارداد وی را ۳۱ کیلومتر اعلام می کند و توضیح بیشتری در زمینه مشخصات فنی کمربندی قاین و گردنه خونیک می دهد و می افزاید: در ۱۷ کیلومتر از این مسیر قرار بود روکش بتنی کار شود که به لحاظ فنی و کارشناسی مقرر شد آسفالت شود و پیمانکار برای آسفالت قطعات در تعهد خود با کارخانه آسفالت سه راهی روم قرارداد منعقد کرده است.
علاوه بر این قرار است چهار کیلومتر هم که شامل ورودی و خروجی شهر قاین می شود با بتن کار شود.
به گفته وی حدود ۱۲ کیلومتر از دوبانده سازی محور قاین- بیرجند با استفاده از طرح روسازی بتنی احداث شد که زیر بار ترافیک رفته و بقیه مسیر چون تعریضی است برای این که همگن بهتری داشته باشد آسفالت خواهد شد.
۴۴ میلیارد تومان طلب پیمانکاران
این مسئول طلب شرکت یاد شده از راه و شهرسازی استان را ۱۴ میلیارد تومان اعلام می کند و ادامه می دهد: سه پیمانکار در محور بیرجند- قاین مشغول فعالیت هستند که طلب آن ها از اداره کل راه و شهرسازی حدود ۴۴ میلیارد تومان است.
«رجبی» با بیان این که منابع اعتباری مصوب که برای محور بیرجند – قاین با قیر رایگان تخصیص یافته به طور صد درصد جذب شد می افزاید: این محور سال قبل ۲۲ میلیارد تومان اعتبار مصوب داشت که به ۱۷ میلیارد تومان تقلیل یافت اما باقی مانده این منابع از طریق قیر رایگان جبران شد.
به گفته وی امسال منابع اعتباری این محور به میزان سال قبل است اما معلوم نیست چقدر از این اعتبار تخصیص یابد.
همچنین ۱۵ میلیارد تومانی که استاندار خراسان جنوبی از محل شاخص توسعه اقتصادی استان برای محور بیرجند- قاین اختصاص داد نیز تخصیص صفر داشت.
وی تصریح می کند: اگر اعتبار مهیا شود امسال ۲۰ کیلومتر دیگر از محور بیرجند- قاین زیربار ترافیک می رود.
مدیر کل راه و شهرسازی هم درباره تاثیر پرداخت نشدن طلب پیمانکاران این محور می گوید: چون پیمانکاران مسیر بیرجند – قاین مطالباتی دارند که پرداخت نشده است بنابراین کار در قطعات تحویلی به آن ها کندتر پیش می رود.
«جعفری» در ادامه به دیداری که چند وقت پیش مسئولان ارشد استان با وزیر راه و شهرسازی و معاون مهندس«آخوندی» داشته اند اشاره می کند و می افزاید: ماحصل این دیدار و پیگیری ها این بود که وزیر راه و شهرسازی نامه ای به دکتر«نوبخت» رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور نوشت وخواستار تخصیص اعتبار لازم برای تسویه حساب مطالبات پیمانکاران این محور شد.
به گفته وی وزیر راه و شهرسازی در این نامه اشاره ای به به سازی راه اصلی فیض آباد- بجستان- فردوس-دیهوک-گناباد- فردوس و تربت حیدریه و بیرجند داشته که در قانون بودجه امسال به عنوان بخشی از کریدور شرق کشور و مهم ترین محور ترانزیتی استان های خراسان جنوبی و رضوی رقم مطالبات این طرح به مبلغی بالغ بر هزار و ۵۰۲ میلیارد ریال رسیده این در حالی است که اعتبار ابلاغی آن در سال ۹۷ به میزان ۱۵۷ میلیارد ریال است.
وی ادامه می دهد: مهندس«آخوندی» در ادامه این نامه آورده که با فرض تخصیص صد درصد این اعتبار پرداخت مطالبات معوق طرح امکان پذیر نیست بنابراین برای تکمیل عملیات و جلوگیری از بروز مشکلات به دلیل نداشتن پیشرفت فیزیکی ضروری است دستور لازم برای تخصیص اعتبار برای تسویه مطالبات داده شود.
خراسان جنوبی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا